- Heb jij het gevoel dat je voortdurend je paard “aan de teugel” moet houden?
- Ben je bang dat hij direct niet meer “in de krul” loopt zodra je even je hand, been of zit ontspant?
- Zit je paard “vast” aan één kant en valt hij over binnen- of buitenschouder in de wending?
- Is de verbinding met de teugels strak of juist te los?
Bedenk dan dat de kwaliteit van de verbinding het resultaat is van wat er in de rest van je paard gebeurt. En dat je wat je in je handen voelt meestal dus niet met je handen op kunt lossen!
Alles wat je paard doet of denkt kun je door je teugels voelen. Dat kan alleen als je handen in de “ontvangststand” staan en niet druk bezig zijn om je paard te micromanagen.
Eerder heb ik een bericht geschreven over de 4 soorten teugelverbinding (zie HIER). Dit verhaal sluit daarop aan.
Informatie ontvangen door je teugels kan alleen als je handen niet aan het “zenden” zijn.
Als je even niet bezig niet bezig bent met begrenzen of hulpen geven … als je voelt NAAR je paard … als je de feedback die je krijgt via je teugels tot je door laat dringen … als je niet voelt met je handen maar DOOR je handen …
Dan kun je enorm veel informatie ontvangen over de “staat van je paard”. En met die informatie kun je doelgericht op zoek naar een oplossing.
Is je paard ONTSPANNEN (fysiek en mentaal), ENERGIEK en in BALANS (links-rechts, voor-achter en de combinatie daarvan) dan zal er vanzelf een zachte verende en symmetrische verbinding ontstaan, waarbij het paard ook VANZELF NAGEEFLIJK wordt.
Als je de nageeflijkheid probeert met je hand af te dwingen, merk je doorgaans dat het goede gevoel in je hand voortdurend de neiging heeft weer te verdwijnen. Dat komt dan omdat het paard in zijn lichaam en geest niet de juiste combinatie van ontspanning, energie en balans heeft. Oftewel: de hoofd en halshouding die je met je hand bewerkstelligt is niet in harmonie met de rest van je paard.
Daarentegen: ECHTE BALANS VOELT ALTIJD GOED! Voor je paard en ook voor jou.
Echte balans is mogelijk als de ontspanning, energie en balans met elkaar in overeenstemming zijn, zodanig dat BEWEGINGSVRIJHEID ontstaat: een beweging zonder blokkades of compensatiemechanismen.
De meeste ruiters gaan voor het plaatje en nemen niet de tijd om het WOW! gevoel van een echt in balans lopend paard te zoeken.
Mijn advies: Dwing de nageeflijkheid niet af met je hand. Neem de tijd om je teugelgevoel en teugelvaardigheid te ontwikkelen. Neem de tijd om het vertrouwen en de communicatie op te bouwen die nodig is. Pas die vaardigheden dan toe om die “Sweet Spot of Healthy Biomechanics” te vinden; die plek waar ontspanning, energie en balans samenkomen en waar je paard vanzelf gaat nageven.
Als je je paard kunt helpen om die “sweet spot” meer en meer zelf te vinden hebben jullie daar een LEVEN lang plezier van en een oersolide basis voor grote PRESTATIES zonder blessures.