• Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2

Dressuur en horsemanship verbinden: de SHU Trainingsfilosofie

What's in a name ...
liesbeth jorna - sporthorsemanshipunitedSport & Horsemanship United (SHU) is meer dan zomaar een naam: het is een trainingsfilosofie. Een manier van trainen en omgaan met paarden gebaseerd op de ervaring dat paardensport en natural horsemanship elkaar versterken. Natural horsemanship maakt een fijne en veilige samenwerking mogelijk door werkwijzen die perfect aansluiten bij het natuurlijke gedrag van je paard. Klassieke dressuur geeft ons methoden om in harmonie te rijden en een gezond en sterk bewegend paard te ontwikkelen. Horsemanship en dressuur leggen samen een fantastische basis voor alles wat je met je paard wil doen: dressuur, springen, mennen, buitenrijden, endurance of gewoon spelen.

 

Voor iedereen met een hart voor paarden
SHU is voor iedereen met een hart voor paarden, ongeacht discipline of niveau. Voor iedereen die nieuwsgierig genoeg is om zich voortdurend te blijven verwonderen. En voor iedereen die vooruitstrevend genoeg is om zich steeds te blijven verbeteren. Vanaf het eerste contact tot en met de wedstrijdsport of gewoon voor plezier van mens en paard.
Wedstrijdruiters kunnen veel nieuws en waardevols leren van "naturals" én andersom, zelfs al streven ze gedeeltelijk verschillende doelen na.
Ik kan je helpen om voor jou en je paard het beste te halen uit de combinatie van beide werelden. Met ambitie maar vooral ook met plezier!

 

Paardensport? Naturally!

Het doel van Natural Horsemanship is onze paarden te begrijpen zodat we partners kunnen worden en samen kunnen werken op basis van psychologie, communicatie en begrip in plaats van kracht, angst of hulpmiddelen.
Het doel van dressuur, volgens KNHS en FEI, is de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’ door een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding maakt het paard soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de ruiter begrijpen elkaar volledig; er is harmonie.
Het doel van Sport & Horsemanship United is een integratie van beiden: een evenwichtige fysieke en mentaal-emotionele ontwikkeling van paard en ruiter als team, om zo mooi mogelijke resultaten te bereiken, plezier te hebben en een sterke band met je paard te ontwikkelen.


“It ain't about how fast I get there. It ain't about what's waiting on the other side.
It's all about the climb! "
Miley Cyrus

liesbeth jorna sporthorsemanshipunited

Het paard bepaalt het pad van de training .....

Het gaat om een happy athlete én een happy ruiter en om de harmonie van die twee samen!
"Happy Athlete" is bovendien twee woorden en ze zijn allebei belangrijk. Het gaat om het hele paard en niet alleen om spectaculaire bewegingen. De atletische en mentaal-emotionele ontwikkeling bepalen samen de prestaties en gezondheid van je paard. Het is onze taak om alles voor het paard zo duidelijk en gemakkelijk mogelijk te maken door toepassing van wetenschappelijk beschreven leerprincipes. We willen graag dat hij nieuwsgierig blijft en als een partner zelf meedenkt en meespeelt. Ruimte geven aan zijn "horsenality" en spelenderwijs trainen vormen daarom een rode draad door de opleiding.

 

Bij de fysieke training gaan we altijd op zoek naar harmonie en bewegingvrijheid. Bewegingsvrijheid voelt goed! Het geeft kwaliteit aan de beweging en voorkomt stress, weerstand en blessures bij paard en ruiter. Die harmonie en bewegingsvrijheid willen we creëren door te communiceren over ontspanning, energie en balans. Communicatie die niet alleen van ruiter naar paard gaat, maar ook andersom. Hulp- en dwangmiddelen zoals aangesnoerde neusriemen en sommige hulpteugels ontnemen het paard de mogelijkheid om terug naar de ruiter te communiceren (feed-back) en daarom maken we daar maar uiterst spaarzaam gebruik van. Bit of bitloos of zelfs hoofdstelloos, dat is allemaal mogelijk.

 

 

“Het welzijn en fair play staat altijd voorop en mag nooit afhankelijk zijn van wedstrijdgerelateerde of commerciële invloeden"
"Zij mogen niet worden onderworpen aan trainingsmethoden die ongeschikt zijn of angst veroorzaken ..."

Gedragscode Welzijn van het Paard, Algemeen Wedstrijdreglement KNHS

liesbeth jorna sporthorsemanship united

Natuurlijke communicatie over en weer .....

Lichaamstaal speelt een grote rol bij prooi- en kuddedieren. Het paard vertelt ons daarmee voortdurend en gedetailleerd hoe hij zich voelt. Dat vraagt niet alleen een getraind gevoel en een getraind oog. Als je bereid bent ernaar te luisteren en de informatie ter harte neemt kun je veel fijner samenwerken! Paarden doen dit van nature. Onze lichaamstaal - focus, intentie, energie, balans, ademhaling, spierspanning - kan boekdelen spreken als we ons die taal eigen maken. Het streven is zodanig door lichaamstaal met het paard te communiceren dat we been- en vooral teugelhulpen tot een minimum kunnen beperken. Grondwerk en freestyle rijden (zonder teugels) helpen daarbij.

 

Veelzijdig .....

De trainingsfilosofie van SHU is sterk geïnspireerd door Dressage, Naturally van Karen Rohlf. Dressuur staat aan de basis van alles wat je met een paard kunt doen, maar SHU beperkt zich daar niet toe. Spelen, buitenrijden en springen maakt mens en paard vrij en blij. Bovendien neemt het zelfvertrouwen van mens en paard ermee toe en draagt het bij aan de coördinatie, takt, balans en souplesse van je paard.
En ... "out of the box" gaan, zoals skiën achter de paarden in de winter, dat mag hier gewoon!