• Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2

Wat studenten zeggen...

 

Niets hiervan heb ik zelf bedacht ... maar ik ben er wel heel blij mee!

(Sorry, dit is niet meer bijgewerkt sinds 2012, maar jee, wat zeggen mensen fijne dingen!)

 

Reacties van deelnemers van de 5 Day SHU Intensive

"Bedankt voor de ontzettend fijne leerzame week! Heb echt het gevoel dat mijn paard en ik grote sprongen vooruit hebben gemaakt ... en dat deze week een mijlpaal is geweest! Onzettend bedankt!"

"Heel hartelijk bedankt voor alle positieve leermomenten. Ik heb echt heel veel plezier gehad en ben ook weer meer over mijn grenzen gegaan :-)"

"Ik kan de 5 day intensive zeker aanraden!"

"Hij voelde heel erg uphill en krachtig ... veel zin om verder te gaan met de voor/achter balans om hem wat beter te laten draven en die active stretch verder te ontwikkelen!"

"Superleuke sessie, lekker concreet, duidelijk door dat balkgebruik en mijn paard werd er erg enthousiast van."

"het combinatie-ontwikkel-plan: het overall plaatje ingevuld met oefeningen en strategieën die gelden voor jou en jouw paard. Leuk en overzichtelijk en handig om op de stalkast te hangen als referentie."

 

Reacties van deelnemers aan clinics

 

"Tijdens de jaarvergadering hebben wij een super interessante lezing mogen horen. De lezing ging over hoe wij onze paarden kunnen stimuleren om zo nog meer te kunnen werken als een team. Ontzettend mooi om te zien hoe zij mensen enthousiast krijgt. Na afloop hebben wij als vereniging zoveel positieve reacties gekregen over de lezing."

"Ja, graag nog eens. Bedankt voor een inspirerende dag."

"Je bent een leuk mens met veel gezond verstand en kennis van paarden en de rijkunst"

"Zeer leerzaam dagje! Zeker voor herhaling vatbaar."

"Liesbeth haar manier van lesgeven vind ik erg prettig, ik leer zelf uit te vinden wat wel en niet goed werk, maar wordt daarbij niet helemaal in het diepe gemikt zonder bandjes. Fijn!"

"Mijn vooroordeel over NH klopte absoluut niet. Soft was het niet. De theorie was heel logisch en de praktijk was een gevolg daarvan."

"Ik heb er hartelijk om gelachen maar echt, het werkt!"

"Een leerzame middag en zo leuk dat we allemaal een vervolgclinic gaan volgen"

"... heeft een hoop deurtjes weer geopend om verbetering te krijgen."

"Hele fijne (nuchtere) instructrice, met oog voor niet alleen het fysieke, maar ook mentale stukje!"

"Daarna hebben geoefend om naar de bouw en looppatronen van de paarden te kijken. Dit is belangrijk als uitgangspunt om te weten wat je wilt verbeteren."

"Na de Liesbeth Jorna dagen ben ik helemaal geïnspireerd om met het grondwerk van Dressage Naturally van Karen Rohlf te beginnen. Cool!"

"Door dit samenspel zag je gelijk een verandering in het paard en hoe hij liep, gecontroleerder en meer in balans."

"Ik heb genoten & geleerd. De perfecte combi."

  

Reacties van deelnemers van de Introductiecursus Natural Horsemanship

 

“De Introductiecursus Natural Horsemanship heeft mijn verwachting overtroffen! Het meest waardevol vond ik het op een andere manier communiceren met je paard.”

“Een echte eye-opener, eigenlijk was alles wat ik geleerd heb, heel logisch ... maar niet vanzelfsprekend.”

“Het meest waardevol vond ik het leren lezen en kijken naar je paard.”

“Het is minder ‘soft’ (gelukkig!) dan ik dacht.”

"Ik dacht eerst dat mijn paard niet goed kon zien. Nu hij weet dat alles wat ik doe iets betekent weet ik zeker dat er niets mis is met zijn ogen!"

"Mijn pony heeft qua omgang een hele omslag gemaakt."

"Ik merk nu al dat mijn paard verandert. Fijn!"

"Achterwaarts gaat steeds beter. Hij doet het nu ook makkelijk voor de wagen."

“Erg bedankt voor de leerzame cursus. Je hebt dit ontspannen, humoristisch en boeiend gedaan! Erg de moeite waard.”

 

Reacties van individuele studenten

 

"Dankjewel voor de les, het was echt superleerzaam voor mij en ik kon gisteren direct verder waar we gebleven waren. Geen flipperende neus meer, maar mooie stretches. En vanuit de vertraagde galop 1x een overgang met maar 2 drafpasjes en direct een échte stap. Wauw! Thanks!!"

"Ik ben trouwens lekker aan de slag gegaan met de energie game en ze doet het geweldig!!!! Ze beweegt zooooooooooooo mooi!!! Ben er helemaal blij mee!"

"Ik moet zeggen dat er enorm veel is veranderd na jouw komst. Wat je vertelde was niet perse nieuw maar wel in een vorm gegoten waar ik wat mee kon. Sinds die les lijkt onze band veranderd, en hij is super aan m'n been. Ben niet vanaf het begin zo aan het vechten. Ook misschien omdat ik dat zelf al denk van te voren. Een halfuurtje helemaal ‘los’ rijden, dus echt met losse teugel op de manier zoals jij vertelde en daarna licht oppakken met iets weerstand in het begin en voila…geweldig. Ik denk dat dit voor mijn paard echt de manier is, althans voor ons als combinatie. Ben ook erg benieuwd wat er in de vervolglessen aan de orde zal komen.."

"Liesbeth les was weer super! Beginnetje gemaakt met de Game of Contact. Gaaf man, zo'n paard dat op een halstertje uit ontspanning aan de teugel loopt!"

"Je bent voor ons een enorme inspiratie en we vertrouwen je. Je bent eerlijk en oprecht en dat waarderen we enorm."

"We volgen nu jouw advies op door Eliet geen eten te geven als hij schopt tegen de staldeur en klauwt met zijn voorbenen. Ook dat werkt.
Een andere benadering werpt meer vruchten af."

"Je bent een leuk mens met veel gezond verstand en kennis van paarden en de rijkunst"

"Ik ben erg blij met de les van gisteren. We hebben goed gewerkt vandaag star en ik. Ze wordt er lekker voorwaarts van!!! Goede 6.5 arbeidsdraf was het doel en lekker doorlopen in de galop... En dat hebben we gedaan. Ze struikelde al zoveel minder!!! Hoe bestaat het!"

"Wat misschien nog wel het leerzaamst was, is dat a. Liesbeth heer en meester is van mij door de les heen te praten. Zij is echt steengoed in het pinpointen van drempels waar je even overheen moet, voor het resultaat om vervolgens direct over te gaan op ontspanning en rust."

"Heel erg fijn! Ze legt dingen duidelijk uit, geeft je de ruimte om dingen uit te proberen en veel ruimte om dingen te vragen.
Het is ook erg opbouwend en ze beantwoord vragen ook vaak visueel wat heel erg helpt vind ik"

"Je kan luisteren naar ambities, niet oordelen en je uitleg en oefeningen maak je helder en simpel voor je student. Jouw aanpak bevalt mij o.a. omdat je ook mij laat kijken en praten tijdens een les. Dat is triggerend en houdt mij actief. Daarnaast voel je je als student erkend. De combi van Horsemanship en jouw achtergrond/ervaring in de sport is goud waard. Daarnaast ben je een intelligent enthousiast mens met het juiste inlevingsvermogen: ook factoren die niet in elke instructeur verenigbaar
blijken. Ideaal mens ben je eigenlijk... lots of things united!."

"Taart gekregen van Liesbeth Jorna omdat wij de oefeningen vlekkeloos konden uitvoeren ;-) Leuk les gehad vervolgens!"

"Ik ben al druk aan het oefenen en ik probeer mijn paard ook echt zoveel mogelijk los te laten en niet in de weg te zitten. Ik merk dat ze hierdoor echt veel meer ontspannen gaat lopen en dat de oefeningen ook veel makkelijker gaan, dus dat gaat vast goedkomen!"

"Dankzij mijn les met Liesbeth en de Game of Contact van Linda Parelli begin ik mijn gevoel voor dressuur terug te krijgen. Merci allebei!"

"Bedankt voor de fijne les! Ik vond het heel leerzaam en jouw manier van lesgeven ontzettend fijn."

"Ze wordt er lekker voorwaarts van. Ik hoef maar adem te halen en ze gaat ... heerlijk..... Ze struikelde al zoveel minder!! Hoe bestaat het."

"Ze wilde echt niks meer, had pijn en met het hoofd slaan en bokken ... ... van Liesbeth Jorna goede tips gekregen in grondwerk oefeningen omdat ze heel snel in spanning en stress ging... daar toen drie weken mee getraind tot ze alle aanrakingen weer accepteerde en weer goed kon draven en galopperen zonder bokken ... eindelijk weer stapwerk kunnen doen. We gaan weer vooruit nu."

"Nogmaals bedankt voor de leuke en leerzame lessen! Lord liep vandaag echt super fijn!

"Ik heb absoluut genoten van je les, later in wei toen ik de stroom stond te repareren, stopte Lieve zelfs met eten en kwam gewoon even bij me staan. Leuk he?!!!!"


 

Reacties n.a.v. Clinic "Het oog van de jury"

 

"erg leuk en leerzaam"

"je moet als jury wel heel veel dingen tegelijk zien"

"Handig overzicht van hoe de jury naar je proef kijkt, en van belangrijke regels om te weten"

"Ontzettend interessant. We hebben veel goede tips gekregen"

 

Reactie n.a.v. trailerladen

 

"Ik kan nu stapje voor stapje schakelen vooruit en achteruit!!! op de trailer, op de klep, maar ook binnen. Heerlijk! IK durf nu weer plannen te maken met haar op pad. Eind april gaat ze mee voor CVI Ermelo, daar loopt ze met buitenlandse voltigeurs.
CVI Belgie ook straks in mei. En wie weet ook wel Krumke in juni.
Liesbeth, het kwartje is bij mij echt gevallen dankzij jouw hulp.
Enorm bedankt."

 

Reacties n.a.v. de experimentele wedstrijd bitloze dressuur van de KNHS

 

"die laatste combi was echt gewoon goed........ die was echt goed. hier en daar wat kleine dingen..... maar niks noemenswaardig...... en de oefeningen werden goed uitgevoerd........ met veel uitstraling en sjeu eraan"

"Prijswinnaar in de Z2 Liesbeth Jorna stopte drie jaar geleden met de wedstrijdsport. "Ik had het allemaal wel een beetje gezien en ben me gaan verdiepen in Natural Horsemanship. Ik kwam erachter dat je met een heleboel minder soms een heleboel meer kan bereiken." Haar proef met haar zwarte ruin Matador (v. Haarlem) oogste veel bewondering bij de toeschouwers. Diverse mensen langs de kant noemden de combinatie mooie reclame voor de bitloze dressuur."

"Die dame heeft echt veel plezier met haar paard."

"Ach ik weet weer waarom ik dressuur niet leuk vind: degene die ik mooi vond rijden won niet en eentje die ik tamelijk ruw vond tegen z'n paard viel in de prijzen. Jurysporten zijn niet mijn ding ?(hoewel die dame in het Z gelukkig wél won, die vond ik erg goed)"

"De laatste proef (Z2) met het zwarte paard vond ik echt keurig, petje af! Heel fijn om naar te kijken!"

 

Reacties n.a.v. simulatie-oefeningen met teugelcontact

 

"Leuke analyse en vandaag extra op gefocused met rijden dat ik het ook wel op die manier deed. Erg nuttig inzicht!"

"... teugelsimulaties.  Een hele hoop nieuwe dingen geleerd, welke ik denk ik het beste kan omschrijven als “contact is zo slecht nog niet”.  Mijn collegapaard zei vriendelijk dat ze gek werd van de onzekerheid als ik de teugels op mijn gebruikelijke manier vasthield.  Hallo? Wat wil je nou?  Was de strekking van het verhaal.  Duidelijk, en hele leerzame simulaties!"

"... contact simulatie Waarbij 1 persoon het paard was en de ander de ruiter. We oefenden bij elkaar verschillende technieken.
Heel verwarrend als het contact ineens weg is. Dit liet echt heel duidelijk zien hoe verwarrend een los/vast contact is voor je paard. Leren meebewegen is dus heel belangrijk zodat je altijd hetzelfde stabiele contact kunt behouden.
Daarnaast merkte ik ook dat plotselinge bewegingen ook erg verwarrend waren. Ik kwam er dan achteraan met mijn beweging in plaats van tegelijk te bewegen(in harmonie). Erg leerzaam!"


Reacties n.a.v. oefeningen met overgangen

 

"Gouden tip hierbij voor ons was om te zorgen dat ie in de stap zo voelt alsof ik op elk moment om draf zou kunnen vragen en dat maakte het hoofd omhoog gooi tikje bijna afwezig."

"Met rijden heb ik steeds meer lichtheid terug (waren we een tijdje kwijt). Bij het rijden vooral bezig geweest met reacties op fase 1 (niet alleen voorwaarts en achterwaarts maar ook zijwaarts met behoud van lichtheid en snelheid). Ook verder getraind op de overgangen; voldoende snelheid in stap en dan overgang naar draf. Op een gegeven moment geeft hij een prachtige overgang waarje de voorkant echt omhoog voelt komen en het contact met zijn mond nog lichter wordt dan het was. Na paar drafpassen weer naar stap en ook daar behoudt hij heel mooi zijn hoofdhouding en lichtheid.  ? Wauw, daar viel mijn mond van open. Wat een gaaf gevoel is dat. In het kader van stoppen op de piek van de poging ben ik afgestapt, brokjes erin en klaar voor vandaag. Het kon toch niet beter worden dan dat."

"De focus lag op: FOCUS! Mentaal voorbereiden van de overgang, precies inbeelden hóe de volgende gang voelt. Ritme, energie en het juiste moment van overgang kiezen. Liesbeth vertelde dat in de dressuur (wedstrijden) niet alleen gejureerd wordt op de overgang an sich, maar op het overgaan van een GOEDE draf naar een GOEDE stap. De 10 passen vóór en ná de overgang zijn daarom allemaal belangrijk, niet alleen de overgang zelf.
Gaandeweg ging het steeds beter en vooral: ik heb weer een extra ingang naar vloeiende overgangen. Plus dat die focus-oefening ook op andere vlakken van toepassing is."

"Die opfrissing van 'plaatje in je hoofd' en 10 stappen in de volgende gang was érg nuttig.
Bedankt, Liesbeth!"