• Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2
  • Title text 2

Liesbeth Jornaliesbeth jorna

 

Kwalificaties:

 

Een veelzijdig leven met paarden


Vanaf mijn 15e gaf ik les in een grote manege bij Utrecht en reed ik daar de jonge ponies aan. In de loop der tijd volgde een scala aan disciplines: springen, crossen, dressuur, carrousel, voltige, begeleiden van trektochten in de Franse bergen en ruiterkampen voor gehandicapten, mennen met enkel-, twee-, vierspan en tandem, en instructie bij rijverenigingen. Dat alles heeft een schat aan plezier en ervaring opgeleverd. Die veelzijdigheid is ook terug zien op ons eigen terrein: er zijn een 20x60 rijbaan, roundpen, speel- en springmateriaal en crosshindernissen. Daarnaast ben ik verbonden aan het professionals netwerk van Horseconnect.nl, waardoor een brede begeleiding van paart en ruiter op alle benodigde vlakken toegankelijk is.

 

Sport ...

liesbeth jorna en ivo
Dressuur heb ik tot ZZ-licht niveau gereden met Ivo (v. Rex Magna xx) en Matador (v. Haarlem). Ivo beheerst ook de wissels om de twee, pirouette en passage en springt tot 1.20m. Daarnaast heb ik met enkele pony's en paarden gesprongen tot L niveau. Met Ivo en Matador deed ik ook de ORUN instructeursopleiding: 1e fase allround (incl. springen) en 2e en 3e fase specialisatie dressuur. Jarenlang heb ik opgetreden als jury bij dressuur tot en met ZZ-Licht. Nu kom je mij op wedstrijden tegen als begeleider van Mandy Jorna. Zij reed in 2010 in negen maanden tijd van B naar M2 en werd die zomer ook regiokampioen L2 met haar welshpony Gelpenberg's Indra. Onder mijn begeleiding heeft ze zelf haar E-pony Skoki (Colandro x Caruso) zadelmak gemaakt en ingereden. Tegenwoordig is zij met Bresila-Jane succesvol in de eventingsport klasse Z. In 2016 werd zij o.a. Noordelijk kampioen Eventing klasse M.
Bovendien, wie wat van zijn paarden verwacht moet zelf ook fit zijn, dus besteed ik ook veel aandacht aan ruiterfitness. Onder andere door deelname aan het professionele ruiterfitnessprogramma onder leiding van Eco-coach Tjalling vd Berg van het CIOS Heerenveen.

 

“The important thing is not to stop questioning.
Curiosity has its own reason for existing.”
Albert Einstein

... & Horsemanship ...

Naast de sport ben ik me ook gaan verdiepen in natural horsemanship. Een gouden greep! Er bleek zoveel te zijn dat je in de reguliere sport en opleidingen niet leert, maar dat juist hét verschil maakt bij het opleiden van paard en ruiter. Een nieuwe band tussen mij en mijn paarden, lichtheid, harmonie, plezier, springen en wissels om de twee zonder hoofdstel, trailerladen in draf op 10 meter afstand ... allemaal dingen die ik mij voor die tijd niet had kunnen voorstellen!
De sleutel ligt in het gebruik van psychologie en verfijnde communicatie met lichaamstaal. En in "trainerschap": herkennen wat er precies gebeurt, weten wanneer je wát moet doen, waarom en hoe. We trainden bij bekende natural horsemen zoals Honza Blaha, David Lichman en Mark Rashid. In 2008 haalden Ivo en ik Level 3 in Parelli Natural Horsemanship, toen nog inclusief "Finesse". Dat bleek bijzonder: "Level 3 graduates" waren er toen nog geen handvol in Nederland! Inmiddels hebben Ivo en Matador ook met een student van mij Level 4+ behaald in resp. Freestyle en Finesse van Parelli Natural Horsemanship.

 

... United !!demonstratie Equiday 2012


Om de verbinding te leggen tussen rijkunst, sport en natural horsemanship maakte ik kennis met klassieke stromingen zoals Academische Rijkunst en de Ecole de Légèreté van Philippe Karl. Daarnaast zorg ik dat mijn kennis over de anatomie en biomechanica van het paard actueel blijven.
Vanaf 2008 ben ik clinics gaan volgen met Karen Rohlf van Dressage, Naturally. In 2011 kreeg ik de zeldzame kans om me die filosofie en trainingsmethode volledig eigen te maken tijdens een maandenlange training in Florida. Door Karen word ik aanbevolen als support voor Dressage, Naturally studenten in deze hoek van de wereld. Sinds 2013 ondersteun ik als Dressage Naturally Coach studenten over de hele wereld door middel van video coaching.

Karen Rohlf, 15 okt. 2012: "If you are in the Netherlands and you like Dressage and Natural, you may want to connect with Liesbeth! She has spent a lot of time with me and she can really help you and your horse!"

 

Met deze combinatie van ervaring in paardensport én natural horsemanship, een passie voor lesgeven en mijn pen hoop ik ook anderen te inspireren voor Sport & Horsemanship United!